De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Regelmatig yoghurt eten zou het risico op colorectale kanker kunnen verlagen via een effect op de intestinale microbiota.
Voor hun studie zijn de vorsers uitgegaan van de gegevens van twee grote Amerikaanse cohortonderzoeken die meer dan 150 000 mensen gedurende tientallen jaren hebben gevolgd. Het risico op ontwikkeling van een proximale colorectale kanker waarin Bifidobacterium werd teruggevonden, was 20% lager bij de mensen die minstens twee keer yoghurt per week aten. Yoghurt bevat de bacterie Bifidobacterium.
Bij analyse van tumorstalen van 1121 patiënten met colorectale kanker is in 31% van de gevallen Bifidobacterium in het tumorweefsel teruggevonden. De vorsers hebben geen significante correlatie vastgesteld tussen de consumptie van yoghurt en de totale frequentie van colorectale kanker, maar hebben wel een duidelijke correlatie vastgesteld met een proximale kanker waarin Bifidobacterium werd teruggevonden. Kanker van het rechter colon heeft vaak een minder goede prognose dan kanker van het distale colon.
De vorsers denken dat dat beschermende effect mogelijk te danken is aan wijzigingen van de intestinale microbiota onder invloed van yoghurt (met een sterkere toename van Bifidobacterium).
Hier klikken om er meer over te vernemen.