35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Agressieve hiv-variant ontdekt in Nederland en België

In Nederland circuleert een agressieve variant van het hiv-virus die sneller tot aids leidt en besmettelijker is dan de bekende virusvarianten. Ook in België werd de variant aangetroffen, zo weet De Standaard.

De nieuwe hiv-variant is behalve ziekmakender ook nog eens besmettelijker, schrijven Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford in het vakblad Science. De virusconcentratie in het bloed van dragers ligt duizenden keren hoger dan normaal. Maar, geluk bij een ongeluk, de variant is niet resistent tegen de beschikbare aidsmedicatie. Wanneer snel na besmetting en diagnose een behandeling met ­virusremmers wordt gestart, is de prognose even goed als bij een ‘klassieke’ hiv-besmetting.

De gevaarlijke virusvariant is allicht al voor de eeuwwisseling ontstaan, maar werd nu pas opgemerkt. Dat komt doordat voor de detectie ervan de volledige uitlezing van het erfelijke materiaal van het virus bij pas gediagnosticeerde patiënten nodig is. Een dergelijke uitlezing is pas de jongste jaren op grote schaal technisch uitvoerbaar geworden, aldus De Standaard.

Voor wie besmet raakt met een "traditionele" variant van hiv duurt het gemiddeld tien jaar - zonder medicatie - voor AIDS uitbreekt. "Tussen de negen en de twaalf jaar duik je onder een kritische grens", zegt Linos Vandekerckhove, hoofd van het hiv-referentiecentrum en het HIV Cure Research Center van het Gentse UZ op Radio 1.

Met deze variant gaat het een stuk sneller: één jaar. Bij de nieuwe variant ligt de virusconcentratie duizenden keer hoger dan normaal, dus die voert zijn afbraakwerk een stuk sneller uit. "Het is de eerste keer dat een variant wordt ontdekt die zo duidelijk ziekmakender is", zegt Vandekerckhove.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20220203_96842581

https://radio1.be/agressieve-hiv-variant-ontdekt-immuniteit-van-besmette-personen-daalt-zeer-snel

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up