De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
En als timing het verschil maakt? Volgens een studie zou één dosis van een preventieve inhalatietherapie rond 16 uur nachtelijke astmasymptomen beter beteugelen dan een inname ’s morgens of twee doses per dag.
De studie is uitgevoerd bij 25 volwassenen met een licht tot matig ernstig astma. Elke proefpersoon heeft beurtelings drie behandelingsschema’s uitgetest van telkens 28 dagen: één dosis ’s morgens, één dosis halverwege de middag en twee doses per dag. De longfunctie en de ontstekingsmarkers werden tijdens elke fase gedurende zes uur gevolgd.
De longfunctie ’s nachts verbeterde met alle schema’s, maar de verbetering gemeten om 22 uur was het grootst bij toediening van een dosis halverwege de middag. Ook de ontstekingsparameters gemeten om 22 uur en 4 uur ’s ochtends waren dan significant lager.
Dat is dus een vorm van chronotherapie, d.w.z. toediening van de geneesmiddelen volgens de biologische ritmes. Astmasymptomen verergeren vaak ’s nachts. 80% van de sterfte aan astma vindt ’s nachts plaats. Met chronotherapie zou je de ontstekingscascade die halverwege de middag begint, en de nachtelijke symptomen beter kunnen tegengaan.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.