De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een enquête van MediQuality bij Belgische artsen zijn de relatie met patiënten en het gevoel nuttig te zijn voor de maatschappij de belangrijkste drijfveren voor hun werk.
De verloning volgt pas later. Meer dan de helft van de ondervraagde artsen zegt tevreden te zijn met hun huidige inkomen, ondanks het feit dat hun loonsituatie sinds de covid-19-pandemie niet is verbeterd.
Van de ondervraagde artsen is 58% tevreden met hun huidige salaris. 17% is zelfs 'helemaal' tevreden. In 2023 ontving 60% van de artsen een bruto jaarinkomen van meer dan 100.000 euro. Mannelijke specialisten in de ziekenhuissector worden het best betaald, met jaarinkomens tot 120.000 euro.
Verder zegt 1/5 van de artsen (21%) een aanvullend inkomen te hebben, dat voornamelijk afkomstig is uit onroerend goed en de gezondheidszorg. Voor 81% ligt dit inkomen onder de 50.000 euro per jaar. Van degenen die geen aanvullend inkomen hebben, is 1 op de 8 (13%) van plan om inkomsten te gaan genereren in verschillende sectoren, zoals vastgoed, onderwijs en consultancy. Deze intenties zijn het meest uitgesproken bij artsen onder de 55 die in stedelijke gebieden werken.
De Covid-19 crisis had een negatieve invloed op de financiële situatie van artsen - hun inkomen is gedaald of gelijk gebleven. En deze trend heeft zich voortgezet: de meeste artsen hebben hun inkomen de afgelopen twee jaar zien dalen of gelijk zien blijven. Bovendien denkt 59% van de ondervraagde artsen, dat wil zeggen ongeveer 6 op de 10, dat hun financiële situatie de komende 2 tot 3 jaar zal verslechteren. Slechts 8% verwacht dat deze zal verbeteren. Toch heeft de meerderheid van de artsen de komende jaren geen plannen om van functie of beroep te veranderen...
"De pandemie heeft er jammer genoeg bij velen diep ingehakt. Sommigen zijn afgehaakt, anderen hebben serieus wat inkomsten zien mislopen. Toch zouden we geen artsen zijn, mocht er nog zoiets bestaan als beroepseer. Waarvoor doen we het in de eerste plaats ? We willen onze medemens ter wille zijn. Mensen die ziek zijn, moeten geholpen worden. Dat is en blijft de eerste focus voor de meesten onder ons," besluit dr. Wouter Van den Abeele.
Bron: Perscommuniqué van MediQuality.