35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Beste specialist, wilt u mij zeggen wat mijn patiënten wél mankeren?”

Columnist dr. David Turner zegt in Pulse dat de tweedelijnszorg moet nadenken over haar aanpak om huisartsen te vertellen wat er niét mis is met patiënten.

"Is het je opgevallen dat de tweedelijnszorg ons steeds vaker lijkt te vertellen wat patiënten niet hebben, in plaats van wat ze wel hebben? Ik dacht hier onlangs over na toen ik de brieven las die ik van de tweedelijnszorg kreeg.

Het gastro-enterologie team eindigt colonoscopie rapporten vaak met 'geen tekenen van darmkanker', en niets meer. Prima, dat moesten we uitsluiten. Maar de patiënt heeft nog steeds niet gediagnosticeerde gastro-intestinale symptomen, waardoor hij bij mij terugkomt en ik hem mogelijk moet doorverwijzen naar de tweedelijnsgezondheidszorg. Waarom spreken we niet af om de patiënt te zien en de volgende stappen te bespreken? Meestal hebben we al zoveel mogelijk gedaan in de eerstelijnsgezondheidszorg.

Poliklinische verwijzingen voelen vaak aan alsof je tegen een stenen muur oploopt. Patiënten die doorverwezen worden naar KNO met langdurige duizeligheid krijgen meestal een MRI om tumoren in het binnenoor uit te sluiten en worden dan teruggestuurd naar de huisarts. Super! Dus ze maken een scan om een zeldzame oorzaak uit te sluiten en dumpen de patiënt vervolgens weer bij de eerstelijnsgezondheidszorg om hun gal te spuien over het feit dat niemand een diagnose stelt of iets aan hun symptomen doet.

De NHS is altijd meer een 'ziekte' dan een 'welzijn' dienst geweest, maar de laatste tijd lijkt het een 'sluit-kanker-uit-en-dump-alles-anders-terug-op-de-huisarts'dienst' te worden. Dit is niet per se een probleem. Sterker nog, als we voldoende tijd en middelen zouden krijgen, zouden we waarschijnlijk veel van de niet-kanker-maar-significante symptomen beter kunnen behandelen in de gemeenschap."

Meer lezen

https://www.pulsetoday.co.uk/views/david-turner/please-stop-telling-me-what-my-patients-do-not-have-wrong-with-them/

 

 

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up