De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vorsers hebben vastgesteld dat de spieren een eigen inwendige klok hebben en dat een verstoring van die klok door nachtwerk of een uurverschuiving de veroudering zou kunnen versnellen.
De wetenschappers hebben bij zebravisjes het effect van ontregeling van de spierhorloge onderzocht. Na genetische wijziging van een eiwit dat essentieel is voor het circadiaanse systeem, hebben ze de visjes gedurende twee jaar gevolgd. Na zes weken en een jaar hebben ze geen duidelijk verschil waargenomen, maar na twee jaar vertoonden de visjes waarvan de klok ontregeld was, vroege tekenen van sarcopenie: ze wogen minder, waren kleiner en minder actief en zwommen minder snel.
De vorsers hebben ontdekt dat het ubiquitine-proteasoomsysteem en autofagie, die de spiereiwitten afbreken, beide actiever zijn ’s nachts onder de controle van de spierklok. Als die klok niet meer goed werkt, vermindert de nachtelijke proteolyse, wordt de spier dikker en werkt ze minder goed. Ophoping van beschadigde eiwitten zou een verklaring kunnen vormen voor het verlies van spiermassa en -kracht, dat ook wordt waargenomen bij mensen die ploegenarbeid verrichten.
Hier klikken om er meer over te vernemen.