De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie die recentelijk in the New England Journal of Medicine is gepubliceerd, is een dissectie van de oksellymfeklieren bij patiënten met een borstkanker in een vroeg stadium misschien niet nodig en zal die ook geen erg heilzame effecten hebben.
De behandeling van borstkanker in een vroeg stadium bestaat in resectie van de primaire tumor en de drainerende lymfeklieren voor pathologisch-anatomisch onderzoek. Dat laatste bepaalt in grote mate de verdere behandeling. Een lymfeklierdissectie kan echter significante bijwerkingen hebben zoals pijn, zwelling, gevoelloosheid, infectie en vochtophoping.
In een klinische studie bij 5502 patiënten met een borstkanker van hoogstens 5 centimeter en lymfeklieren die er normaal uitzagen, is de helft gerandomiseerd naar ablatie van de oksellymfeklieren en de andere helft naar geen ablatie.
Het aantal patiënten zonder invasief recidief na vijf jaar was vergelijkbaar in de twee groepen: 91,7% zonder ablatie en 91,9% met ablatie. De totale overleving was hoog en vergelijkbaar in de twee groepen: respectievelijk 98,2% en 96,9%.
De incidentie van recidief in de lymfeklieren was iets lager na ablatie, maar er was geen significant verschil in overleving zonder invasief recidief en in de totale overleving.
Volgens een redactioneel commentaar stroken die resultaten met die van een soortgelijke studie die in 2023 is gepubliceerd. Dr. Eric Rubin, hoofdredacteur van het tijdschrift, is de mening toegedaan dat dankzij die ontdekking heel wat patiënten met een borstkanker in een vroeg stadium gespaard kunnen blijven van de complicaties van een oksellymfeklierdissectie.
Persmededeling.