De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In een studie is vastgesteld dat bruiswater via een hogere glucoseabsorptie en een sneller metabolisme wat zou kunnen helpen om te vermageren. Het effect is echter zo klein dat bruiswater zeker niet volstaat om gewicht te verliezen.
Bruiswater bevat koolzuurgas (CO₂), dat snel in de maagwand wordt opgenomen en in de rode bloedcellen wordt omgezet in bicarbonaat. Daardoor stijgt de pH, wat belangrijke enzymen die de absorptie en het gebruik van glucose verhogen, zou activeren.
Klinische observaties bij hemodialysepatiënten, bij wie een soortgelijk mechanisme wordt gezien, leren dat het glucosegehalte in het bloed licht daalt tijdens de behandeling. De daling is echter zeer klein, wat erop wijst dat de effecten van bruiswater op het metabolisme beperkt zijn.
Bruiswater kan een gevoel van verzadiging geven, helpt tegen het hongergevoel en versnelt de vertering. Die effecten volstaan echter niet en kunnen niet tippen aan die van een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
Bruiswater kan overigens bijwerkingen hebben op het spijsverteringskanaal, vooral bij mensen met een prikkelbaredarmsyndroom of gastro-oesofageale reflux. Er kunnen symptomen optreden zoals een opgeblazen gevoel en veel lucht in de darmen. Bruiswater oké, maar met mate.
Bruismater zou het metabolisme wat kunnen helpen, maar vervangt de essentiële pijlers van een vermageringsschema niet: een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Matiging en evenwicht zijn de sleutelwoorden met het oog op een duurzame gezondheid.
Hier klikken om er meer over te vernemen.