De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Depressie is wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid. De burgerlijke staat blijkt een mogelijke risicofactor te zijn. Een nieuwe grootschalige studie heeft de correlatie tussen de burgerlijke staat en depressieve symptomen onderzocht in zeven landen met een wisselende culturele context: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Ierland, Korea, China en Indonesië.
De vorsers hebben een transversale studie uitgevoerd bij 106 556 deelnemers en een longitudinale studie bij 20 865 deelnemers op een totaal van 541 miljoen volwassenen, die werden gevolgd gedurende 4 tot 18 jaar.
De incidentie van depressieve symptomen was groter bij niet-gehuwde dan bij gehuwde mensen. Het risico verschilde echter volgens het land, het geslacht en het opleidingsniveau. Het risico was hoger in westerse dan in oosterse landen (p < 0,001), was hoger bij mannen dan bij vrouwen (p = 0,047) en was hoger bij mensen met een hoger scholingsniveau dan bij mensen die minder scholing hadden genoten (p = 0,003).
Ook hebben de vorsers enkele oorzakelijke factoren kunnen achterhalen. Alcoholconsumptie verhoogde het risico bij weduwnaars/weduwen, mensen die waren gescheiden, en celibatairs in China, Korea en Mexico (p < 0,001). Roken was een oorzakelijke factor bij celibatairs in China en Mexico.
“Volgens die studie lopen niet-gehuwde mensen een hoger risico op depressie. Als je dat risico wil verkleinen, moet je rekening houden met de culturele context, het geslacht, het scholingsniveau en het gebruik van alcohol en drugs”, concluderen de auteurs.
Hier klikken om er meer over te vernemen.