De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Voor zijn nieuwe boek over de invloed van bepaalde planten op het brein stopte journalist Michael Pollan met het drinken van koffie.
Hij wilde het effect ervan zelf ontdekken, maar al snel bleek dat hij het zwaar had onderschat. “Het voelde alsof ik een aandachtsstoornis had”, zo zegt hij in De Morgen. POllan is schrijver, journalist en professor of Science and Environmental Journalism aan de UC Berkeley Graduate School of Journalism
Hij voelde zich wazig, onzeker en de concentratie om iets zinnigs op papier te krijgen ontbrak. De oorzaak van deze mentale inzinking was een verschijnsel dat in de DSM, het handboek van psychiatrische stoornissen, wordt omschreven als het ‘cafeïneonttrekkingssyndroom’. Pollan had, met andere woorden, last van afkickverschijnselen nadat hij gestopt was met het drinken van cafeïne.
“Je kunt niet over een drug schrijven terwijl je onder invloed ervan bent”, vertelt de auteur. “Je moet afstand nemen, daarom was ik gestopt.” Het gevolg was dat het hem nauwelijks lukte een coherent verhaal te schrijven, zo zegt hij in De Morgen.
Het boek kwam er uiteindelijk toch en onlangs verscheen de Nederlandse vertaling. Plant en psyche gaat over de invloed die bepaalde planten hebben op ons brein en onze cultuur. In het boek behandelt Pollan de koffie- en theeplant, de opiumpapaver en de peyote.
Meer lezen