De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Als pijn langer aanhoudt dan drie maanden, spreken we van chronische pijn. Chronische pijn heeft invloed op tal van aspecten van het dagelijkse leven en is moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. Die complexiteit kan bij de patiënten leiden tot angst, depressie en een gevoel van onvermogen om hun noden en verwachtingen tot uitdrukking te brengen. Dat veroorzaakt een barrière in de communicatie met de artsen.
Charee Thompson, hoogleraar aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, heeft onlangs een studie gepubliceerd waarin ze aantoont dat een goede communicatie van bij de eerste consultatie belangrijk is om de onzekerheden van de patiënten op te vangen en hun vertrouwen te versterken.
In een studie bij 200 volwassenen met chronische pijn heeft de groep vastgesteld dat de wederzijdse perceptie van vaardigheden inzake communicatie (zowel van de patiënten als de zorgverstrekkers) een sleutelrol speelde bij de aanpak van de pijn en een betere ervaring van de zorg.
Een geslaagde communicatie hangt af van twee elementen: heldere informatie en emotionele ondersteuning. Enerzijds moeten de zorgverstrekkers precieze vragen stellen, eenvoudige uitleg geven en nagaan of de patiënt begrijpt wat hem wordt gezegd. De patiënten moeten hun symptomen duidelijk tot uitdrukking kunnen brengen. Anderzijds zorgen een empathische communicatie en emotionele ondersteuning ervoor dat de patiënten zich begrepen voelen en dat ze voelen dat er naar hen wordt geluisterd. Dat is bevorderlijk voor het vertrouwen en is hoopgevend.
De studie, die gebaseerd is op de theorie van management van onzekerheid, leert ook dat de artsen en de patiënten soortgelijke verwachtingen moeten hebben wat de therapeutische opties en het vooruitzicht op verbetering betreft. Dat is essentieel om het lijden van de patiënten te verminderen en hun copingvermogen te versterken.
Hier klikken om er meer over te vernemen.