De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“We zullen tientallen jaren, decennia lang te maken krijgen met veel van de gevolgen van Covid-19”, zo zegt professor Allan M. Brandt, professor in de wetenschapsgeschiedenis aan Harvard University.
“We zullen tientallen jaren, decennia lang te maken krijgen met veel van de gevolgen van Covid-19”, zo zegt professor Allan M. Brandt, professor in de wetenschapsgeschiedenis aan Harvard University in The New York Times.
"We hebben de neiging om pandemieën en epidemieën als episodisch te beschouwen", zegt Allan Brandt, historicus van wetenschap en geneeskunde aan Harvard University in The New York Times. “Maar we leven in het Covid-19-tijdperk, niet in de Covid-19-crisis. Er zullen veel veranderingen plaatsvinden die substantieel en blijvend zijn. We zullen niet terugkijken en zeggen: 'Dat was een vreselijke tijd, maar het is voorbij.' We zullen tientallen jaren, decennia lang te maken krijgen met veel van de gevolgen van Covid-19."
Vooral in de maanden voordat de Delta-variant dominant werd, leek de pandemie bijna voorbij te zijn. "Toen de vaccins voor het eerst uitkwamen en we injecties in onze eigen armen begonnen te krijgen, voelden velen van ons zich fysiek en emotioneel getransformeerd", zegt Dr. Jeremy Greene, een historicus in de geneeskunde aan de Johns Hopkins University School of Medicine. "Dat wilde we graag vertalen als: 'De pandemie is voor mij geëindigd.' Maar het was een bewuste illusie.
En dat is een les uit de geschiedenis die vaak wordt vergeten, zegt Frank Snowden, professor geschiedenis van de geneeskunde aan Yale University: hoe moeilijk is het om te kunnen stellen dat een pandemie voorbij is. “De pandemie is nog niet voorbij, ook al is lichamelijke ziekte, gemeten in ziekte en sterfte, sterk afgenomen. De pandemie is niet voorbij wanneer de economie zich herstelt en het leven terugkeert naar een schijn van normaliteit. De aanhoudende psychologische schok van het leven met langdurige angst voor ernstige ziekte, isolement en pijnlijke dood duurt lang om te vervagen.”
“Sommige ziekten, zoals de griep van 1918, verdwenen. Anderen, zoals de builenpest, bleven smeulend. Hiv is nog steeds bij ons, maar er zijn geneesmiddelen om het te voorkomen en te behandelen. In beide gevallen hield het trauma voor de getroffenen aan, lang nadat de onmiddellijke dreiging van infectie en dood was weggeëbd.”
Het covid-19-virus is in zekere zin een les in nederigheid voor experts die ooit vol vertrouwen zijn koers voorspelden zonder rekening te houden met de lessen uit de geschiedenis, aldus de professor.
https://www.nytimes.com/2021/10/12/health/when-will-covid-end.html