De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In een studie uitgevoerd bij patiënten in coma is vastgesteld dat de hersenen van patiënten in coma nog altijd in staat zijn de interne signalen van het lichaam te integreren met externe prikkels, iets wat essentieel is voor onze overleving. De studie, die is gepubliceerd in PNAS, leert dat de hersenen van de mens de signalen van het hart gebruiken als referentie om te anticiperen op auditieve stimuli en die beter te verwerken, zelfs in coma.
De onderzoeksgroep heeft door middel van elektro-encefalografie de respons van patiënten in coma op eenvoudige geluiden geanalyseerd, die al dan niet synchroon waren met de hartslag. Daarbij hebben de vorsers vastgesteld dat de hersenen nog altijd voortgingen op de hartslag om geluiden uit de omgeving beter te verwerken. “De hartslag functioneert als een soort inwendige klok, die de hersenen helpt te anticiperen op auditieve sensorische informatie.”
Synchronisatie tussen het hart en de hersenen zou bovendien de kansen op herstel van bewusteloze patiënten kunnen voorspellen. In een aanvullende studie gepubliceerd in Communications Biology zijn soortgelijke mechanismen tijdens de slaap waargenomen bij gezonde vrijwilligers.
Hier klikken om er meer over te vernemen.