De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie die is verschenen in The Lancet Public Health, neemt de levensverwachting in Europa sinds 2011 significant minder snel toe. De levensverwachting is tussen 1990 en 2011 toegenomen, hoofdzakelijk door een daling van de cardiovasculaire en de kankersterfte, maar sinds 2011 is die stijging sterk afgezwakt.
De vorsers schrijven dat toe aan de stijgende prevalentie van risicofactoren zoals obesitas, onvoldoende lichaamsbeweging, hypertensie en hypercholesterolemie. De covidpandemie heeft die tendens nog versterkt: tussen 2019 en 2021 is de levensverwachting duidelijk gedaald, meer nog in Griekenland en het Verenigd Koninkrijk dan elders.
Volgens de studie brengen bepaalde landen in Noord-Europa (Noorwegen, IJsland, Zweden, Denemarken) het er beter van af, waarschijnlijk dankzij een doeltreffend gezondheidsbeleid gericht op chronische ziekten. Maar de algemene tendens, die in Engeland nog het meest uitgesproken is, stemt toch tot nadenken.
Desondanks stellen de vorsers vast dat de levensverwachting van ouderen blijft stijgen, wat erop wijst dat de biologische limiet nog niet is bereikt. Ze pleiten voor meer preventieve maatregelen en een ambitieus gezondheidsbeleid om die tendens te keren.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.