De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Voor veel artsen staat de harde realiteit van de dagelijkse strijd pijnlijk in contrast met de verhalen over heldendom in de media, aldus The Financial Times.
“De fysieke tol van de coronaviruspandemie is al meer dan een jaar voorpaginanieuws met een gruwelijke dagelijkse telling van verloren levens. Maar de golven van psychische ziekten, die minder zichtbaar zijn, zijn even rampzalig. Ook voor artsen en verpleegkundigen in de frontlinie was de blootstelling bijzonder acuut en onderzoekers haasten zich om de impact ervan te begrijpen. Onderzoek uit onder meer het VK, de VS, China, India en Italië toonde tijdens de pandemie een alarmerende hoge mate van psychische stoornissen bij eerstelijnsgezondheidswerkers. In februari publiceerde een groep academici onder leiding van Talya Greene van de Universiteit van Haifa en Jo Billings van University College London een artikel in de European Journal of Psychotraumatology, waaruit bleek dat tijdens de eerste golf van de pandemie 22 procent van al het Britse medisch personeel voldeed aan de diagnostische criteria voor posttraumatische stressstoornis, 47 procent voor angst en hetzelfde aantal voor depressie.”
“Voor veel artsen staat de sombere realiteit van hun dagelijkse strijd pijnlijk in contrast met de verhalen over heldendom in de media. Het illustreert ook een diepere crisis die veel ouder is dan de pandemie, een onderstroom van burn-out en psychische aandoeningen”, aldus The Financial Times.
Volgens Gary Price, president van de Physicians Foundation, maken in de VS elk jaar 300 tot 400 artsen een einde aan hun leven, zelfs vóór de pandemie – het hoogste zelfmoordcijfer van alle beroepen.
https://www.ft.com/content/7afccf9e-b3d3-4a27-8215-c7cd3fcfac41