De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“De dokter mag niet van zijn voetstuk vallen, hij moet onaantastbaar zijn, die illusie leeft in de sector”, zegt dr. Boydens in De Standaard in het artikel ‘Dokter wordt patiënt’.
Dr. Eric Boydens begon dertien jaar geleden met Doctors4Doctors. De vzw biedt hulp aan artsen die kampen met burn-out, verslaving, depressie en andere psychische problemen. Maar Boydens zegt dat er ook opmerkelijk veel somatische aandoeningen zijn bij artsen. Hij denkt onder meer aan diabetes en vergevorderde kankers. “Het is algemeen bekend: de dokter is de laatste die hulp zoekt voor zichzelf. Slechts twee op de tien artsen hebben een huisarts. Dat is ontstellend. Een zogenaamd “echte” arts gaat er prat op dat hij zelf zijn bloed prikt, zichzelf onderzoekt en zijn eigen medicijnen voorschrijft. Daar moeten we ons toch vragen bij stellen, zeker als het gaat om slaappillen en antidepressiva.”
“Je hebt als arts ook veel te verliezen. Het is een ellenlange studie, je klopt onmogelijke uren, je hebt het beste van jezelf gegeven om er te raken. De peer pressure weegt’, vult Raymond Vandebeek aan. Hij is huisarts op rust en ook een van de trekkers van de vzw. ‘Zelf ziek zijn, wordt als een zwakte gezien. Bovendien hebben dokters “geen tijd” om ziek te zijn, ze willen hun patiënten niet in de steek laten. Maar ze zien over het hoofd dat een gezonde arts beter voor zijn patiënten kan zorgen. Als een piloot voor het opstijgen zou aankondigen dat hij zich slecht voelt, lopen mensen het vliegtuig uit. Bij zo iemand voel je je niet veilig. Maar in de gezondheidszorg blijft de zieke dokter patiënten aan boord houden.”