De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Zou je echt met een sensor op de vingertop geheugenstoornissen kunnen voorspellen? Dat opperen alvast vorsers, die een heel bijzondere methode hebben ontwikkeld om de complexiteit van het hartritme te analyseren.
In tegenstelling tot de klassieke metingen zou die methode een betere kijk geven op de gezondheid van het hart en zou je zo de bejaarden kunnen opsporen die het hoogste risico lopen op een cognitieve aftakeling.
De studie is uitgevoerd bij meer dan 500 ouderen van gemiddeld 82 jaar, bij wie de hartslag ’s nachts werd geregistreerd met een draagbare polsoxymeter. Tijdens een follow-up gaande tot 4,5 jaar hebben de vorsers herhaaldelijk hun geheugen en andere cognitieve functies geëvalueerd.
De resultaten spreken voor zich: de cognitieve functies gingen minder snel achteruit bij de bejaarden met een complexere hartslag. Bij de ouderen met een minder variabele hartfrequentie gingen de mentale functies sneller achteruit.
Die nieuwe meetmethode, die gevoeliger is dan de gebruikelijke graadmeters van variabiliteit van de hartfrequentie, zou een interessante niet-invasieve tool kunnen worden om cognitieve problemen in een vroeg stadium op te sporen. De vorsers willen al nagaan of ze zo het optreden van dementie kunnen voorspellen. Mocht dat het geval zijn, zouden we eerder in het ziekteverloop gerichte interventies kunnen starten.
Hier klikken om er meer over te vernemen.