De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Eén kubieke millimeter hersenen, miljarden connecties en een wetenschappelijk huzarenstuk. Voor de allereerste keer zijn vorsers erin geslaagd een driedimensionale mapping uit te voeren van de hersencellen en hun synchrone activiteit op grote schaal.
Het titanenwerk van het consortium MICrONS, dat is gepubliceerd in Nature en Nature Methods, stoelt op een extreem gedetailleerde analyse van een stukje hersenweefsel van een muis in een zone die te maken heeft met het zien. De vorsers hebben zo meer dan 200 000 cellen kunnen identificeren, waarvan 82 000 neuronen, 500 miljoen synapsen en niet minder dan 4 kilometer nauwkeurig gereconstrueerde neuronale bedrading. De vorsers zijn er bovendien in geslaagd de elektrische signalen van tienduizenden neuronen over die anatomische kaart te leggen. Een première op die schaal in de geschiedenis van de neurowetenschappen.
Voordien bestond er nog maar één vergelijkbare kaart van de hersenen van de mens, maar met een veel zwakkere resolutie: 16 000 neuronen en 150 miljoen synapsen. Met het MICrONS-project heeft de ‘connectomica’ een beslissende stap gezet en geeft ze ons een unieke kijk op de wijze waarop de hersenen visuele informatie verwerken.
Volgens Mariela Petkova, neurowetenschapster aan Harvard, die niet heeft meegewerkt aan de studie, “is dat een historisch moment: we kunnen eindelijk de activiteit van de neuronen in kaart brengen op de bedrading van een heel groot aantal neuronen. Dat is nog nooit op zo’n grote schaal gebeurd.” Forrest Collman, coauteur van de studie, spreekt van een ‘duizelingwekkende schoonheid’, te vergelijken met een sterrenhemel. Een wetenschappelijk wonder, waar iedereen toegang toe heeft. De researchgemeenschap heeft immers gratis toegang tot die monumentale gegevens.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.