De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een injecteerbare pacemaker die geen chirurgische ingreep vereist en op natuurlijke wijze in het lichaam oplost, is ontwikkeld door onderzoekers van de Northwestern University. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature. Het toestel werd specifiek ontworpen voor pasgeborenen met aangeboren hartafwijkingen, die vaak tijdelijk een hartritmestimulatie nodig hebben.
Ingenieurs van de Northwestern University hebben een biologisch afbreekbare pacemaker ontwikkeld die kleiner is dan een rijstkorrel en via injectie kan worden toegediend, zonder operatie. Het minuscule apparaatje is bedoeld om tijdelijk het hartritme te ondersteunen, met name bij baby’s die geopereerd worden wegens een hartafwijking. Het werkt draadloos en wordt op afstand geactiveerd door een pleister op de borst, die een lichtsignaal door de huid stuurt om het ritme te regelen.
De pacemaker wordt aangedreven door een microbatterij die energie opwekt uit lichaamsvloeistoffen. Zodra het toestel zijn functie heeft vervuld, lost het vanzelf op in het lichaam, waardoor een tweede ingreep overbodig wordt. De werking ervan werd succesvol getest op menselijke donorharten en op diermodellen. Volgens de onderzoekers kan de technologie in de toekomst ook worden ingezet voor andere toepassingen, zoals neurostimulatie of pijnbestrijding.
Dankzij het uiterst kleine formaat zou het in de toekomst mogelijk zijn om meerdere pacemakers tegelijk te implanteren bij volwassenen, voor een betere synchronisatie van het hartritme. Deze innovatie effent de weg voor een nieuwe generatie tijdelijke medische implantaten die veiliger en minder ingrijpend zijn.
Hier klikken om er meer over te vernemen