De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Bètaglucaan, een stof die in alle schimmels zit, zou kunnen beschermen tegen beschadiging van de longen door het griepvirus. Vorsers hebben bij muizen aangetoond dat toediening van bètaglucaan voor blootstelling aan het virus de longschade vermindert, de longfunctie verbetert en het risico op complicaties en overlijden verlaagt.
Bètaglucaan zit in schimmels, gisten en bepaalde graangewassen zoals haver en gerst. Het heeft een speciale architectuur, die de immunologische afweer tegen pathogenen versterkt. De klassieke behandelingen beogen de vermenigvuldiging van het virus stil te leggen. Deze studie gaat na of het mogelijk is te sterke ontstekingsverschijnselen zoals vaak wordt gezien bij een ernstige griep, te voorkomen door beïnvloeding van de immuunrespons.
De vorsers hebben vastgesteld dat bètaglucaan de neutrofiele cellen, die een rol spelen bij ontstekingsverschijnselen, herprogrammeert en zo de schadelijke effecten ervan tegengaat. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige mensen heviger reageren op luchtweginfecties naargelang van het evenwicht in hun microbioom en de aanwezigheid van bètaglucaan in het lichaam.
In het licht van de dreiging die uitgaat van het H5N1-virus, en de uitdagingen bij luchtweginfecties openen die ontdekkingen nieuwe therapeutische perspectieven, meer bepaald zoeken naar middelen om een te sterke immuunrespons beter te beteugelen en om zo de behandeling van nieuwe virusinfecties te verbeteren.
Hier klikken om er meer over te vernemen.