De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“De minister noemt gezondheid ons hoogste goed, maar de vraag is hoeveel mensen ervoor willen betalen. Dat is voer voor ethici, maar het lijkt me logisch dat honoraria begrensd worden”, dat zegt Dieter Thys, neurochirurg in opleiding in De Standaard.
“De minister noemt gezondheid ons hoogste goed, maar de vraag is hoeveel mensen ervoor willen betalen. Dat is voer voor ethici, maar het lijkt me logisch dat honoraria begrensd worden”, dat zegt Dieter Thys, neurochirurg in opleiding in De Standaard over de hervormingsplannen van minister Vandenbroucke. “Anderzijds, men mag ook niet te licht over de honoraria gaan, want artsen investeren levenslang in hun loopbaan, met bijscholingen die handenvol geld kosten. Dat doen ze net omdat ze de best mogelijke zorg willen bieden. Die financiële drijfveer is dus niet per definitie slecht, maar ik denk dat er limieten zijn aan een billijk loon.”
“Velen zijn akkoord dat de financieringscultuur te weinig transparant is. Nochtans kan de overheid dat deels oplossen: vraag ziekenhuizen om te registreren hoe vaak en waarom artsen een bepaald onderzoek aanvragen. Zo kunnen ze mogelijke excessen in kaart brengen en gemakzucht tegengaan. Op dit moment zijn er namelijk geen consequenties verbonden aan overconsumptie. Al denk ik dat we ook bedachtzaam moeten zijn voor onderdiagnosticeren. Je wilt niemand zorg ontzeggen omdat een ingreep te complex en te duur is.”
“Patiënten moeten erop kunnen rekenen dat ze een adequate behandeling krijgen. De overheid zou bijvoorbeeld kwaliteitscontroles kunnen uitvoeren op basis van wetenschappelijke richtlijnen. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Scandinavië, waar rugchirurgen een voorschot krijgen op hun vergoeding voor een ingreep. Het resterende bedrag volgt na een positieve evaluatie van hun patiënt. Zo ontstaat er vanzelf sociale controle en transparantie”, aldus de arts in De Standaard.