35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Geneeskunde is een uitvoerende kunst”

“Ik zie geneeskunde als een uitvoerende kunst, hoewel de term voor veel mensen verdacht klinkt, bijna beledigend”, zo zegt professor Roger Kneebone in de BMJ.

“Het riekt naar inauthenticiteit, naar een masker opzetten en iets presenteren dat niet de "echte jij" is. Dit is een fundamenteel misverstand. Wanneer we met andere mensen omgaan, kiezen we uit meerdere authentieke zelfbeelden. Of het nu gaat om een etentje met de ouders, een avondje uit met vrienden, een sollicitatiegesprek of een klinisch consult, we maken voortdurend keuzes over hoe we onszelf presenteren en hoe die keuzes worden ervaren. Binnen de geneeskunde zouden clinici zich in plaats van de vraag "wanneer treden we op?" kunnen afvragen "wanneer treden we niet op?".

Theater, muziek, dans en spreken in het openbaar - net als in de geneeskunde - zijn geworteld in een lange sleur van repetitie, memoriseren en voorbereiding. Je brengt eindeloze uren door in oefenruimtes en repetitieruimtes. Je verzamelt de moed om naar buiten te gaan en iets te doen voor andere mensen, waarbij je je geloofwaardigheid op het spel zet en verantwoordelijkheid neemt voor wat er vervolgens gebeurt. Je moet contact maken met je publiek, hun aandacht vasthouden en waakzaam blijven voor het geval het misgaat. Je leert te reageren op het onverwachte en te improviseren. Je ontwikkelt moed en vertrouwen om in het heetst van de strijd radicale beslissingen te nemen en met de gevolgen om te gaan. Als het misgaat, doe je wat je kunt om de situatie op te lossen. Daarna kom je "tot rust" als de adrenalinestoot wegebt. Je kunt eenzaamheid, isolatie en een gevoel van anticlimax ervaren. Het is een meedogenloos en veeleisend proces dat kan leiden tot langetermijnproblemen zoals uitputting en burn-out, dus je moet manieren vinden om je energie te behouden en veerkracht op te bouwen.

Artsen ervaren deze dingen ook. Ik ben medisch student geweest, ziekenhuisarts in opleiding, chirurg, huisarts, huisartsopleider en nu ben ik academicus. Als clinici denken we vaak dat onze ervaringen specifiek zijn voor de medische wereld, ongeacht de fase van onze carrière. Natuurlijk zijn sommige ervaringen specifiek voor de geneeskunde - de operatiekamer, de kliniek, de spreekkamer en de spoedeisende hulp zijn allemaal onmiskenbaar medisch en bieden allemaal uitdagingen die eigen zijn aan de gezondheidszorg. Maar veel klinische ervaringen hebben een bredere weerklank.”

Meer lezen

https://www.bmj.com/content/383/bmj.p2710

 

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up