De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Misschien is een evenwichtige voeding de sleutel tot een goed herstel van de intestinale microbiota.
Alsmaar vaker wordt een transplantatie van fecale microbiota uitgevoerd om een verarmde darmflora te herstellen. Uit onderzoeken blijkt echter ook dat een gezonde voeding op zichzelf de intestinale microbiota sneller en beter herstelt.
Bij muizen die werden behandeld met antibiotica, resulteerde een evenwichtige voeding met veel vezels en voedingsstoffen in een nagenoeg volledig herstel van de intestinale microbiota in een week tijd. Een westerse voeding daarentegen resulteerde in een minimale rekolonisatie met vooral één bacteriële species.
Dat is toe te schrijven aan de dynamiek van de reconstructie van de darmflora. In een gezond microbioom breken bacteriën complexe vezels af, waarbij bestanddelen worden gevormd die andere species dan weer kunnen gebruiken. Zo vormt zich een rijk en veerkrachtig netwerk. Een voeding die te veel eenvoudige suikers bevat, werkt kolonisatie door een klein aantal opportunistische bacteriën in de hand die die voedingsstoffen kunnen gebruiken. Zelfs na toediening van gezonde bacteriën via fecestransplantatie werd geen effect verkregen als de voedingsomgeving een duurzaam herstel van de diversiteit onmogelijk maakte.
Naast een herstel van het microbioom leert de studie ook dat de voeding directe invloed heeft op de resistentie van de pathogenen. Twee weken na een microbiële depletie waren de muizen die een westerse voeding kregen, nog altijd vatbaar voor een Salmonella-infectie en ontwikkelden ze dan ernstige symptomen. Dat wijst erop dat een goed gevoed microbioom essentieel is voor onze immuniteit.
Hier klikken om er meer over te vernemen.