De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Goed oud worden zou niet alleen een kwestie van genetische factoren en lichaamsbeweging zijn, maar ook van voeding.
Een groot cohortonderzoek afgeleid van de Nurses’ Health Study uitgevoerd bij meer dan 47 000 vrouwen, die gedurende drie decennia werden gevolgd, heeft de correlatie onderzocht tussen de kwaliteit van de koolhydraten die werden gegeten rond de leeftijd van vijftig jaar, en de waarschijnlijkheid van gezond oud worden. Gezond oud worden werd gedefinieerd als geen ernstige chronische ziekte, behoud van de cognitieve en lichamelijke functies en een goede geestelijke gezondheid.
Een hoge inname van koolhydraten en vooral van ‘goede’ koolhydraten (fruit, groenten, volkorenproducten en peulvruchten) correleerde met een hogere waarschijnlijkheid van gezond oud worden. Omgekeerd was die waarschijnlijkheid kleiner bij het eten van geraffineerde koolhydraten.
Ook voedingsvezels en vooral vezels van planten en graangewassen versterkten die positieve correlatie.
Een hoge glykemische index en een ongunstige verhouding tussen koolhydraten en vezels correleerden met een minder goede gezondheid bij het verouderen.
Vervanging van geraffineerde koolhydraten, dierlijke eiwitten en vetten door eenzelfde hoeveelheid calorieën geleverd door goede koolhydraten had een heilzaam effect.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.