De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Herpes zoster wordt veroorzaakt door een heractivering van het varicella-zostervirus en wordt vaak beschouwd als een goedaardige ziekte. De gevolgen ervan kunnen nochtans ernstig zijn, vooral bij immunogedeprimeerde patiënten. Bijna 95% van de volwassenen heeft ooit windpokken gehad en is dus drager van het virus. Dat virus kan opnieuw de kop opsteken als de immuniteit verzwakt zoals tijdens kankertherapie.
Patiënten met een vaste tumor lopen een hoger risico op herpes zoster (drie- tot viermaal hoger dan gemiddeld) door de behandeling. Chemotherapie en radiotherapie onderdrukken het immuunsysteem immers sterk. Gordelroos kan ernstige complicaties veroorzaken gaande van hevige neuropathische pijn tot een chronische zosterneuralgie. Patiënten met een complicatie moeten soms lang in het ziekenhuis worden opgenomen.
Het verhaal van Delphine Remy, een patiënte met borstkanker, illustreert de ernst van herpes zoster bij kankerpatiënten. Na de eerste chemotherapiesessie heeft ze herpes zoster rond de oogkas gekregen. “Het is begonnen met wat huiduitslag tegen het oog en is dan snel uitgebreid met hevige zenuwpijn. De pijn was ondraaglijk, zoals continue elektrische schokken rond het oog en de schedel”, vertelt ze. Dat heeft haar therapeutische traject bemoeilijkt, terwijl de kankertherapie sowieso al erg zwaar was.
Naar aanleiding van de week van bewustmaking van herpes zoster herinneren we aan het belang van opsporing en preventie van gordelroos bij kankerpatiënten. We moeten patiënten en zorgverstrekkers meer informatie geven om de impact van die vaak verwaarloosde, maar mogelijk ernstige complicatie tegen te gaan.
Persmededeling.