De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“De consequente minachting voor de eerste lijn maakt onze gezondheidszorg onbetaalbaar”, zo schrijft dr. Jonathan Weetjens in De Standaard.
“De zorg in Vlaanderen is nog altijd erg specialistisch gericht, zogezegd in naam van de vrije keuze van de patiënt om zijn behandelaar te kiezen. Men gaat uit van de veronderstelling dat de patiënt beter in staat is om in te schatten dan een huisarts of en welke doorverwijzing noodzakelijk is. Die minachting voor de eerste lijn zien we consequent doorheen het hele zorglandschap. Zo zijn er nog altijd hoge financiële en praktische drempels voor huisartsen om praktijkassistentes, verpleegkundigen en ander omkaderend personeel aan te nemen, is er nog altijd geen poortwachtersfunctie voor de huisarts, is er nog altijd geen fatsoenlijke terugbetaling van de psycholoog, wordt er te weinig gedaan aan de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en worden zelfstandige vroedvrouwenpraktijken met jaren ervaring tegengewerkt.”
éMaar ondertussen mag de huisarts wel het vuile werk doen tijdens de pandemie, attesten schrijven, zich een beroerte telefoneren en krampachtig proberen zijn chronische patiënten nog te bereiken voor opvolging. Om mij heen zie ik jonge collega’s verdrinken in nog extra taken, extra papierwerk … Tot ze ziek worden of er gewoon mee stoppen.
Nu de kanarie in de koolmijn lang dood is, kunnen we hopelijk verder met een radicale keuze voor de eerste lijn.”
Meer lezen