De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
"Ik weet nog dat Maggie De Block aan het begin van de coronacrisis zei: bel uw huisarts. Ik dacht: oei, Maggie, dat is niet goed. Mensen hebben massaal gebeld."
Dr. Isabelle Moriau werkt al 23 jaar als huisarts in Essen en ziet hoe steeds meer collega's de handdoek in de ring gooien. De hoge werkdruk bij huisartsen is door de coronacrisis dan ook alleen maar toegenomen. "Ik weet nog dat Maggie De Block aan het begin van de coronacrisis zei: bel uw huisarts. Ik dacht: oei, Maggie, dat is niet goed. Mensen hebben massaal gebeld. Tienduizenden telefoons. Wij zijn overspoeld geweest", getuigt ze in "Laat".
Bij huisartsen is het al lang niet meer vijf voor twaalf, maar half één. Uit een bevraging van de Artsenkrant blijkt dat maar liefst 1 op de 3 huisartsen wil stoppen. De hoge werkdruk, de zware administratielast en de lange dagen worden huisartsen vaak te veel. Dat is verontrustend, want veel steden en gemeenten kampen nu al met een huisartsentekort.
Net omdat huisartsen vaak al te veel patiënten hebben, is het niet eenvoudig om de patiënten van huisartsen die stoppen op te vangen. "Het probleem is dat alle huisartsen in Essen een patiëntenstop hebben. Buurgemeente Kalmthout kampt met hetzelfde probleem."
Het gemeentebestuur van Essen, de burgemeester en het ziekenhuis proberen mee naar oplossingen te zoeken. Zo komt er een vacature voor een arts die een aantal uren per week patiënten kan opvangen die geen huisarts hebben.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/10/1-op-3-huisartsen-wil-stoppen/