De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De voedselindustrie manipuleert het voedsel zo dat het alsmaar meer onweerstaanbaar wordt. Dat heeft echter verontrustende gevolgen voor de hersenen en de gezondheid. Sterk bewerkte voedingsmiddelen die veel vetten en suikers bevatten, stimuleren biologische mechanismen die uitmonden in een voedselverslaving. Volgens een recente studie vertonen 14% van de volwassenen en 15% van de kinderen tekenen van voedselverslaving.
De voeding van Amerikaanse volwassenen bestaat voor meer dan de helft uit sterk bewerkte voedingsmiddelen. Die stimuleren onze zintuigen en zetten dopamine, een belangrijke neurotransmitter, vrij. Als je eet, wordt dopamine vrijgezet, dat de vitale gedragingen zoals eten versterkt. Als echter te veel dopamine wordt vrijgezet door voedingsmiddelen die bijzonder aantrekkelijk zijn gemaakt, ontstaat een verslaving, net zoals met verslavende stoffen zoals tabak en alcohol.
Ashley Gearhardt, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Michigan, vergelijkt de effecten van sterk bewerkte voedingsmiddelen met die van drugs. “We onderschatten de impact van die producten. Ze maken echter dodelijke slachtoffers, net zoals alcohol en roken”, legt ze uit.
Voedselverslaving is niet zomaar toe te schrijven aan een gebrek aan wilskracht, maar is het resultaat van een gerichte manipulatie van de neuronale circuits door voedingsmiddelen die worden ontworpen om onweerstaanbaar te zijn. Die ontdekking geeft toch een andere kijk op voedselverslaving en moet ons ertoe aanzetten oplossingen uit te dokteren.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.