De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In Europa is meer dan 7% van de kankers toe te schrijven aan een infectie. In ontwikkelingslanden is dat zelfs 23%. Bij vrouwen is het humane papillomavirus (HPV) goed voor de helft van de met een infectie samenhangende kankers, hoofdzakelijk baarmoederhalskanker. Bij mannen zijn het hepatitis B-virus en het hepatitis C-virus de belangrijkste verwekkers van met een infectie samenhangende kankers, vooral lever- en maagkanker.
Hepatitis C is een van de belangrijkste oorzaken van cirrose en hepatocellulair carcinoom. Hepatitis C kan nu meestal worden genezen met direct werkende antivirale middelen, maar bij patiënten met een gevorderde leverziekte blijft het risico op kanker hoog, ook na uitroeiing van het virus. Dat is toe te schrijven aan complexe mechanismen zoals een ophoping van genetische mutaties en inactivering van tumorsuppressorgenen.
Het epstein-barrvirus (EBV) kan lymfoïde en epitheliale kankers veroorzaken zoals het burkitt-lymfoom en het nasofarynxcarcinoom. Er wordt nu onderzoek verricht met vaccins en met name mRNA-vaccins, die hopelijk even effectief zullen blijken als de vaccins tegen het HPV en het HBV.
Preventie is essentieel, willen we de incidentie van met infectie samenhangende kankers verlagen. De resultaten van vaccinatie tegen het HPV en het HBV zijn indrukwekkend. Belangrijk zijn ook regelmatige screening en educatie betreffende overdracht van infecties, vooral van virussen zoals het EBV, waar nog geen vaccin tegen bestaat. Een breed preventief beleid is belangrijk om de impact van die infecties op de gezondheid van de mensen wereldwijd tegen te gaan.
Hier klikken (P.26-27) om er meer over te vernemen.