De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Er zijn tientallen artikelen die rapporteren hoe dokters zich dienen te kleden om maximaal vertrouwen bij hun patiënten te bewerkstelligen”, zo zegt dr. Marcel Levi in Medisch Contact.
Dr. Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. .
“Patiënten in de wachtkamer recenseren voorbijlopende dokters kennelijk streng op uiterlijk en vormen al een mening over professionaliteit, betrouwbaarheid en vriendelijkheid van voorbijflitsende artsen, die ze verder nog nooit hebben ontmoet, op basis van kleding, schoeisel of haardracht. Aberrante piercings, tatoeages, felgroen haar of hawaïshirts doen het daarbij niet zo goed.
Dus nog een andere reden om een witte jas te dragen om zo vooroordelen op basis van klederdracht of uiterlijk wat te mitigeren. Die witte jas dragen dokters trouwens al sinds de 19de eeuw, toentertijd om zichzelf een beetje te onderscheiden van kwakzalvers en nepgenezers. Daarvoor schreef de medische mode nog voor om een pikzwart pak te dragen, net zoals geestelijken en juristen. Ook nu nog boezemt de witte jas terecht of onterecht vertrouwen in bij patiënten, maar leiden volgens diverse onderzoeken tegelijkertijd tot gevoelens van intimidatie en afstand tussen arts en patiënt. Mensen die geloven dat de doktersjas bijdraagt aan hygiëne realiseren zich wellicht niet dat met de huidige elektronische linnenkamersystemen duidelijk is geworden dat de meeste dokters hooguit één keer per tien dagen een schone witte jas aantrekken en dat veel witte jassen plaats bieden aan een hoeveelheid kolonies van stafylokokken en andere micro-organismen waar een gemiddeld kweekplaatje in het microbiologielab niet van zou opkijken.”
Meer lezen
https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/column/whats-in-a-colour