De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een grote klinische studie zou een nieuwe techniek, meer bepaald hypovolemische flebotomie, het beleid bij grote leverchirurgie kunnen transformeren.
Bij hypovolemische flebotomie wordt ongeveer 10% van het bloed van de patiënt voor de interventie afgetapt en daarna terug aan de patiënt toegediend. Met die techniek vermindert de nood aan bloedtransfusie met de helft.
Dr. Guillaume Martel, chirurg en wetenschapper aan het ziekenhuis van Ottawa, legt uit: “Die techniek verlaagt de arteriële druk in de lever, waardoor er minder bloed verloren gaat. Het is een eenvoudige, veilige en goedkope techniek, die bij elke gevaarlijke leveroperatie zou moeten worden overwogen.” Gewoonlijk heeft een derde van de patiënten die zo’n operatie moeten ondergaan, vaak wegens leverkanker, bloedtransfusies nodig. Door minder transfusies te geven, zou je ook het risico op recidief van de kanker kunnen verlagen.
In die studie werden 446 patiënten in vier Canadese ziekenhuizen in twee groepen ingedeeld. Het aantal patiënten dat bloedtransfusies heeft gekregen, bedroeg 7,6% in de ‘hypovolemische flebotomie’-groep en 16,1% in de groep die de standaardbehandeling had gekregen. Met een hypovolemische flebotomie daalde ook het gemiddelde bloedverlies tijdens de operatie, waardoor de chirurgen gemakkelijker konden werken.
Die innovatie zou ook kunnen worden toegepast bij andere vormen van chirurgie waarbij de patiënt veel bloed verliest. Bovendien kan je zo het beschikbare bloed bij voorkeur toedienen aan de patiënten die het het meeste nodig hebben.
Hier klikken om er meer over te vernemen.