De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Ruim negentig procent van de huisartsen geeft aan dat het te zwaar is om vijf dagen in de week huisarts te zijn. Een volledige werkweek komt voor huisartsen namelijk neer op gemiddeld 59 uur.”
Waarom bedanken steeds meer huisartsen voor de verantwoordelijkheden van het vak dat ze zo liefhebben?
Het Nederlandse Onderzoekscollectief Spit sprak voor De Groene Amsterdammer uitgebreid met twintig huisartsen en hield een enquête onder 620 van hen. De werk-privébalans, zware nacht- en weekenddiensten, het tekort aan ondersteunend personeel, een almaar uitdijend takenpakket, hoge huisvestingskosten en problemen elders in de zorg doen huisartsen besluiten toch maar niet aan een eigen praktijk te beginnen, of ze overwegen zelfs het vak te verlaten. Ruim de helft van de huisartsen in de enquête zegt onder deze omstandigheden niet te weten of ze over vijftien jaar nog steeds huisarts zijn. Twaalf procent is tegen die tijd met pensioen, vijftien procent weet nog niet of het op deze manier door wil met het vak. En slechts twintig procent van de huisartsen denkt over vijftien jaar nog steeds huisarts te willen zijn.
“Ruim negentig procent van de huisartsen in onze enquête geeft aan dat het te zwaar is om vijf dagen in de week huisarts te zijn. Een volledige werkweek komt voor huisartsen namelijk neer op gemiddeld 59 uur, blijkt uit onderzoek van Nivel. De meeste huisartsen werken daarom ‘parttime’, wat in huisartsenbegrippen neerkomt op gemiddeld 44 uur per week.”
“Het zorgvuldig opgebouwde systeem wankelt. Bijna veertig procent van de huisartsen die deelnam aan onze enquête gelooft niet dat de vaste huisarts zoals we die in Nederland al jaren kennen over tien jaar nog hebben”, aldus De Groene Amsterdammer.
Meer lezen
https://www.groene.nl/artikel/wie-wil-er-nou-nog-een-eigen-praktijk
Ja wat hebben wij al niet meegemaakt!14 dagen aan een stuk werken indien wachtdienst en dan nog alle nachten opstaan!ik begrijp nog niet hoe ik het volhield!!!
Het is toch duidelijk dat nieuwe generatie huisartsen de job niet aankan. Inderdaad was het zoals collega demunck schreef, in feite nog veel erger. En toch leven wij nog.
Natuurlijk was er geen me-time, dat is het grote verschil. Op afspraak werken, met vijf onder één dak, begeleiding door dietisten, psychologen, verpleegsters, computers, tele-secretariaat...en nog kunnen ze het niet aan. Tijd voor zelfreflectie....beter een ander beroep gekozen?
Ik ben 81 jaar, gepensioneerd chirurg. Mijn werkweer bedraagt aktueel ca. 80 uur !
Niet te verwonderen dat met deze mentaliteit er een "tekort" aan artsen is.