De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Chronische pijn is een groot probleem voor de volksgezondheid, dat een groot deel van de bevolking treft (33-49% van de consultaties in de huisartsgeneeskunde in België).
De Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn (WOREL) heeft in samenwerking met het Riziv een nieuwe multidisciplinaire beleidslijn opgesteld die een nieuwe aanpak voorstelt voor een betere behandeling van chronische pijn op lange termijn. Vorsers van de groep Pain in Motion van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een sleutelrol gespeeld in die samenwerking.
Een van de belangrijke aanbevelingen in die nieuwe richtlijn is een beperking van het gebruik van geneesmiddelen. Veel patiënten hopen dat pijnstillers volstaan om de pijn te verlichten. Recente studies leren echter dat de werkzaamheid van pijnstillers vaak beperkt is. In de plaats daarvan raadt de richtlijn een multimodale en biopsychosociale aanpak aan, waarbij de patiënt een centrale rol speelt in zijn eigen behandeling.
Die methode stoelt op meerdere pijlers: therapeutische educatie om de pijn beter te begrijpen en beter te behandelen, lichaamsbeweging en oefeningen om de symptomen op lange termijn te verminderen, stressmanagement, aanpassing van de levenswijze en zo nodig cognitieve en gedragstherapie om het negatieve denken in samenhang met de pijn bij te werken. Coördinatie van de zorg door gezondheidswerkers die samenwerken, is ook een sleutelelement.
Die aanpak geeft de voorkeur aan niet-farmacologische maatregelen en betrekt de patiënt actief bij zijn zorgtraject, wat de levenskwaliteit kan verbeteren en kan resulteren in een betere behandeling van de pijn op lange termijn.
Hier klikken om er meer over te vernemen.