De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Op vraag van de federale regering komt er een onafhankelijke doorlichting van het beheer van de coronacrisis, zo staat te lezen in De Standaard.
Op vraag van de federale regering komt er een onafhankelijke doorlichting van het beheer van de coronacrisis. Die moet de verhitte discussies over de aanpak van de pandemie helpen objectiveren, zo staat te lezen in De Standaard.
Eerdere evaluaties in de parlementaire commissies of journalistieke reconstructies zoals in De Standaard, toonden aan hoe rommelig dat crisisbeheer soms verliep, met, zeker in de eerste golf van 2020, bijzonder veel chaos in de politieke cockpit en improvisatie bij de uitrol van maatregelen.
Tegelijk groeide de kritiek, bijvoorbeeld in het veelbesproken Wintermanifest, dat het beleid zelf te eng gericht was op het louter terugdringen van de viruscirculatie, zonder veel oog te hebben voor de sociale of psychologische nevenschade. Dat zou een gevolg zijn van de grote invloed van een handvol medische experts, zoals infectiologe Erika Vlieghe (UZA) en virologen Marc Van Ranst (KU Leuven) en Steven Van Gucht (Sciensano).
Om tot een objectiever oordeel te komen, hebben premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nu de Oeso ingeschakeld.
Dat meldt Vandenbroucke in een brief aan de voorzitters van de Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. De Standaard kon de brief inkijken. Daarin erkent Vandenbroucke dat de beheersstrategie ‘tot nu toe primair gericht was op het voorkomen van ziekte en reductie van de mortaliteit’. Hij relativeert tegelijk de achterafkennis. ‘In de pandemie moesten er urgent politieke beslissingen genomen worden op momenten dat er wetenschappelijk louter onzekerheden of zelfs tegenstrijdige gegevens voorlagen. Door alléén het principe van hindsight te hanteren, op basis van de huidige kennis, leren we niet hoe in een gelijksoortige onzekere situatie het proces beter zou kunnen lopen. Dat neemt niet weg dat een grondige evaluatie over hoe ons systeem gefunctioneerd heeft tijdens de pandemie, nuttig is.’ Nu ook de achtste coronagolf beperkt blijft, is de tijd gekomen, vindt Vandenbroucke.
Meer lezen
Leef lui en onbekommerd. Vraag je bij alles wat je doet af, "is dit wel nodig?", en je zal juister handelen omdat je overbodige dingen achterwege laat. Maak je ook geen onnodige voorstellingen dan zullen ook geen onnodige handelingen er het gevolg van zijn.
Zoals vele maatregelen in het covid-beleid zal ook dit onderzoek overbodig blijken. Het zal immers uitkomen op meningsverschillen over 1 de tijdelijke onzekerheid 2 de keuze om mortaliteit en ernstige morbiditeit te vermijden.
Er zijn opvallend weinig achteraf experts, ik herinner me vooral vanuit die tijd reeds een interessante wetenschappelijke tegenstroom die monddood werd gemaakt door hen steeds op één hoop te gooien met wat waanzinnige ontkenners. Alsof de modellen steeds haarfijn voorspelden wat er ging gebeuren. Als de goddelijke Natuur iets op de mens afstuurt moet hij het niet vermijden maar verwelkomen, behalve de zieken, die moeten zich soms de harde maatregelen van Asklepios laten opleggen. Denk goed na en nog een fijn weekend