De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een nieuwe nota over de toekomst van de huisartsgeneeskunde wil bijdragen tot duidelijke uitgangspunten in de discussie over het beroep van huisarts in de eerstelijnszorg.
Dit document werd uitgewerkt door een groep huisartsen uit het beroepsveld en uit de academische wereld in Vlaanderen en Brussel.
“Deze tekst kan wellicht ook een bijdrage leveren aan het overleg dat wordt aangekondigd in het document: ‘Naar een New Deal voor de huisarts(praktijk), Minister Frank Vandenbroucke, 17 juni 2022’ https://vandenbroucke.belgium.be/nl/naar-een-new-deal-voor-de-huisartspraktijk)”, aldus de auteurs.
“Tijdens de Corona-pandemie kwam de eerstelijn in een stroomversnelling terecht: interprofessionele samenwerking (huisartsen, verpleegkundigen, apothekers, 2e lijn), het belang van aandacht in de gezondheidssector voor geestelijke gezondheid, en de samenwerking met de welzijnssector, de noodzaak om ‘primary care’ en ‘public health’ samen te doen werken, het belang van een populatiegerichte benadering, de nood aan een interprofessioneel geïntegreerd elektronisch dossier… dit alles werd zichtbaar en met veel inzet en creativiteit werden de eerste antwoorden in de praktijk gerealiseerd.
Dat kostte veel energie en heel wat hulpverleners in de eerste lijn stootten op de limieten van hun mogelijkheden. De eerstelijn kon ondanks onaangepaste structuren deze uitdaging aan maar dat kostte te veel energie van de individuele zorgverlener en van organisaties zoals de huisartsenkringen.
Er was ook een zeer sterke ondersteuning vanuit Vivel-koepelorganisaties, en academische centra nodig. Willen we een toekomstgerichte eerstelijnszorg realiseren, dan zijn structurele veranderingen nodig, die op korte termijn dienen doorgevoerd te worden.”
Lees de nota: http://www.togetherwemakechangehappen.org/images/together-we-make-change-happen2022.pdf
Er zijn geen te weinig huisartsen , ze werken gewoon te weinig.
Als je wil werken van 9 tot 12 en van 2 tot 5 moet je geen huisarts worden !
Kies dan voor een job als ambtenaar.
Sommigen zijn amper gevestigd en er is al een patientenstop.
Gelukkig zijn er nog genoeg 65 plussers die wel willen werken.
Waar gaat dit naartoe ???