De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Er wordt vaak náást elkaar gewerkt in plaats van samengewerkt en dat levert mogelijk niet altijd de beste zorg op”, zegt arts-onderzoeker Lara Teheux van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.
Een hardnekkige eilandjescultuur, stereotype ideeën over andere medisch specialismen en tijdgebrek en weinig aandacht in de opleiding voor communicatie en samenwerking. Dat leidt ertoe dat kansen om iets te leren van collega-aiossen en medisch specialisten uit een ander vakgebied vaak niet herkend en benut worden, zo staat te lezen in Medisch Contact.
“Er wordt vaak náást elkaar gewerkt in plaats van samengewerkt en dat levert mogelijk niet altijd de beste zorg op”, zegt arts-onderzoeker Lara Teheux van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Zij observeerde ruim 120 uur lang de interacties van zeven aiossen (anesthesiologie, neurologie, kindergeneeskunde en chirurgie) met collega’s tijdens hun werk in het Amalia kinderziekenhuis. Teheux promoveerde dinsdag 11 juni op dit onderzoek.
Tijdens het observeren viel het Teheux op dat er onder aiossen en medisch specialisten veel vooroordelen en stereotype ideeën bestaan over hun collega’s van andere specialismen. Teheux: ‘Dat zit echt heel sterk verweven in het dagelijks werk. Ik zag meerdere keren per dag dat er grapjes en opmerkingen worden gemaakt over andere specialismen – en ook over het eigen specialisme trouwens. Het gaat vaak om stereotyperingen over persoonlijkheid, intelligentie, arbeidsethos, gedrag, samenwerking en hiërarchie. Bijvoorbeeld dat bepaalde specialismen je altijd uitfoeteren aan de telefoon of dat sommige specialismen een streberige of haantjescultuur hebben, een ander gevoel voor humor hebben of “anders in de wedstrijd zitten”.’
Teheux denkt dat dit een belangrijke barrière opwerpt in de samenwerking tussen specialismen.’ Het líjkt vaak onschuldig, maar het heeft wel degelijk invloed op hoe we als arts – onbewust – denken over collega’s van andere specialismen. Het leidt er ook toe dat je de ene specialist minder snel belt met een vraag dan de andere specialist. Ik heb geen situaties geobserveerd waarin het misging, dat de specialist tóch gebeld had moeten worden. Maar het zet je wel aan het denken.’
Meer lezen