De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een grote studie leven volwassenen in landen waar de voeding meer bestaat uit plantaardige eiwitten zoals kikkererwten, tofu en linzen, langer dan volwassenen in landen waar vooral dierlijke eiwitten worden gegeten.
De studie, die is gepubliceerd in Nature Communications, heeft gegevens over de voeding en demografische gegevens van 101 landen geanalyseerd tussen 1961 en 2018, rekening houdende met de nationale rijkdom en de grootte van de bevolking. De resultaten zijn dat het effect van de eiwitbronnen verschilt volgens de leeftijd: een hoge consumptie van dierlijke eiwitten correleert met een lagere zuigelingensterfte, maar volwassenen leven langer als ze meer plantaardige eiwitten eten.
De vorsers hebben vastgesteld dat de gemiddelde levensverwachting langer is in landen zoals India en Indonesië, waar veel plantaardige eiwitten op het menu staan, dan in landen zoals de Verenigde Staten en Argentinië, waar vooral dierlijke eiwitten worden gegeten. Voorts zijn er alsmaar meer studies die leren dat een voeding met veel vlees en vooral bewerkt vlees het risico op chronische ziekten verhoogt (type 2-diabetes, hart- en vaataandoeningen, bepaalde kankers), terwijl een voeding met veel peulgewassen, droog fruit en volkorenproducten correleert met een lagere totale sterfte.
Volgens dr. Alistair Senior, hoofd van de studie, zijn dat belangrijke bevindingen in een context van ecologische en voedseltransitie. “De herkomst van de eiwitten heeft niet alleen implicaties voor onze eigen gezondheid, maar ook voor die van de planeet”, betoogt hij. Dat zou de gezondheidsautoriteiten ertoe moeten aanzetten een voedselbeleid te voeren dat meer gericht is op duurzame modellen gebaseerd op plantaardige voedingsmiddelen.