De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De biologie van kanker is erg complex. Gerichte geneesmiddelen, immunotherapie en herprogrammering van de cellen hebben de behandeling grondig gewijzigd. Er is echter een nochtans vlot toegankelijke en erg belangrijke hefboom, die onvoldoende wordt uitgebuit: de voeding. Alsmaar meer studies tonen aan dat een specifieke voeding invloed kan hebben op het tumormetabolisme, de tumorprogressie kan vertragen en de respons op kankermedicijnen kan verbeteren. Vandaar het concept van precisievoeding: aanpassing van de voeding aan de metabole kenmerken van de patiënt en de tumor.
Kankercellen zijn bijzonder vraatzuchtig. Ze verzwelgen glucose, aminozuren (glutamine, arginine) en vetten om hun wanordelijke vermenigvuldiging te ondersteunen. Bij proefdieren hebben restrictieve voedingen interessante resultaten opgeleverd. Een ketogene voeding (die veel vetten en weinig koolhydraten bevat) bijvoorbeeld verlaagt de glykemie en berooft de kankercellen van een belangrijke energiebron, terwijl de gezonde cellen verder ketonen kunnen gebruiken. Ook intermitterend vasten en een caloriearme voeding blijken de tumorgroei en metastasering tegen te gaan.
Het is echter moeilijk die gegevens door te trekken naar de mens. Kankerpatiënten zijn vaak verzwakt door hun behandeling en ondervoed, waardoor ze moeilijk een strikt dieet kunnen volgen. Gezien de diversiteit van de kankers is bovendien een gepersonaliseerde aanpak nodig. Sommige kankers zijn gevoeliger voor een glucosetekort, terwijl andere gevoeliger zijn voor een tekort aan glutamine of fructose. Vandaar de groeiende belangstelling voor een precisievoeding, bijvoorbeeld via analyse van het microbioom, metabole markers en het genetische profiel van de patiënt.
Die nutritionele benadering staat niet haaks op de klassieke geneeskunde, maar vult ze aan. Misschien kan ze ertoe bijdragen dat de behandeling beter wordt verdragen en effectiever is. Misschien opent dat ook nieuwe therapeutische perspectieven.
Hier klikken om er meer over te vernemen.