De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“In een vroegtijdig stadium is de overlevingskans heel groot, vergevorderd is prostaatkanker ongeneesbaar”, zegt prof. dr. Steven Joniau (UZ Leuven) in Het Laatste Nieuws.
Elke dag krijgen 33 Belgische mannen de diagnose van prostaatkanker te horen. Daarmee is het de vaakst voorkomende in ons land: “In een vroegtijdig stadium is de overlevingskans heel groot, vergevorderd is prostaatkanker ongeneesbaar”, zegt prof. dr. Steven Joniau (UZ Leuven) in Het Laatste Nieuws.
Het aantal diagnoses van prostaatkanker in ons land is de jongste jaren aanzienlijk gestegen, weet prof. dr. Steven Joniau op basis van cijfers uit het Belgisch Kankerregister. “In 2022 waren er zo’n 11.500 nieuwe gevallen. Vorig jaar ging het al om zo’n 12.500. Op die manier is prostaatkanker sinds kort de nummer één van alle kankers geworden. Het haalde daarbij borstkanker in. Er zijn dus zo’n 33 nieuwe gevallen per dag in ons land. Elk jaar sterven ook zo’n 1.650 Belgische mannen aan prostaatkanker, ofwel vier à vijf per dag. Dat is heel veel.
“Maar het risico heeft vooral ook te maken met hoe wij leven. Als je vrij sedentair en relatief ongezond leeft, loop je meer kans op prostaatkanker. Wij eten niet gevarieerd genoeg en consumeren te vet- en energierijke voeding. We halen te weinig goede vitaminen uit pakweg groene thee en tomaten. Mediterrane mannen hebben dan ook minder kans op prostaatkanker.”
“Bij Oost-Aziatische mannen ligt dat cijfer nog lager. Zij eten veel minder vlees maar meer vis en groenten. Ze krijgen meer omega 3-vetzuren binnen en drinken groene thee zoals wij water drinken. Stel dat wij nu allemaal zouden gaan leven als een Zuid-Italiaan of een Chinees, dan zou het aantal prostaatkankers in België waarschijnlijk lager liggen. Maar dat is heel moeilijk om te bewijzen natuurlijk”, aldus de professor in Het Laatste Nieuws.
Meer lezen