De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vaak wordt aangenomen dat rode wijn, die veel resveratrol bevat, beschermt tegen kanker. Een studie die onlangs in Nutrients is gepubliceerd, betwist dat evenwel. De vorsers hebben 42 observatieonderzoeken bij in het totaal bijna 96 000 mensen doorgenomen en hebben daarbij geen bewijs gevonden dat rode wijn het kankerrisico zou verlagen in vergelijking met witte wijn.
Het drinken van wijn correleerde niet met een hoger risico op kanker behalve wat huidkanker betreft. In die studie correleerde het drinken van witte wijn met een 22% hoger risico op huidkanker. Waarom dat zo is, weten we nog niet. Mogelijk is die correlatie toe te schrijven aan risicogedragingen zoals blootstelling aan uv-licht, maar dat volstaat niet om uit te leggen waarom dat fenomeen specifiek wordt gezien met witte wijn.
In die studie is ook een sterkere correlatie vastgesteld tussen het drinken van witte wijn en het kankerrisico bij vrouwen. Verder onderzoek is dus wenselijk om de onderliggende mechanismen te ontrafelen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.