De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Op dit punt in de covid-19 pandemie hebben de meeste mensen al minstens één keer met het virus te maken gehad en denken ze dat ze nu wel weten hoe het werkt…
Maar de symptomen kunnen per infectie verschillen. Het virus voelde elke keer dat ik positief werd als een heel andere ziekte: De eerste keer had ik koorts. Eenmaal had ik nauwelijks symptomen. Bij de ergste infectie lag ik uitgeput op de bank, zo uitgeput dat ik me moest inspannen om aandacht te besteden aan een podcast.
"Geen twee Covid-infecties hebben zich echt hetzelfde gedragen," zegt dr. Joseph Khabbaza, een longarts en arts voor kritieke zorg in het Cleveland Clinic in The New York Times.
Over het algemeen geldt dat hoe meer immuniteit mensen opbouwen door vaccinaties of infecties, hoe milder de symptomen van latere infecties zijn. Maar voor een individu is er geen garantie dat een tweede infectie minder ernstig zal zijn dan de eerste.
Dat komt deels doordat het virus is veranderd en nieuwe varianten heeft ontwikkeld. Als je opnieuw wordt geïnfecteerd, betekent dit dat het virus voldoende is geëvolueerd om langs je immuunafweer te glippen, aldus dr. Davey Smith, een infectieziektespecialist aan de Universiteit van Californië in San Diego.
Veel symptomen van covid zijn sinds 2020 hetzelfde gebleven: koorts, keelpijn, hoesten. Maar sommige zijn veranderd. Het kwam bijvoorbeeld vaak voor dat mensen hun reuk- en smaakzin verloren als ze ziek werden, maar dat lijkt nu minder vaak voor te komen. Vroeg in de pandemie vertelden mensen hem dat hun covid-infecties aanvoelden zoals ze nog nooit eerder hadden meegemaakt. Nu, zei hij, denken patiënten vaak dat ze verkouden zijn en zijn ze geschokt als ze een positieve test krijgen.
Dr. Smith zei dat hij vaak patiënten heeft gezien die dezelfde symptomen hadden als tijdens eerdere infecties, maar in een andere volgorde. "Soms begint het met hoesten en soms eindigt het met hoesten," zei hij.
En een ontmoeting met het virus verandert je ook, zegt dr. Smith: Na een covid-infectie heb je nieuwe immuunreacties die bepalen hoe je op een andere zou reageren. Dat kan de reden zijn waarom hij vaak patiënten ziet die de eerste keer dat ze besmet raakten helemaal geen symptomen hadden, maar zich de volgende keer ziek voelen. De symptomen van mensen kunnen ook variëren in intensiteit, afhankelijk van hoe recent ze voor het laatst zijn gevaccineerd of geïnfecteerd.
Andere veranderingen - zoals het ontwikkelen van nieuwe medische aandoeningen of ouder worden - kunnen invloed hebben op hoe ziek je wordt. Zelfs kleine variaties in de gezondheid van je microbioom kunnen veranderen hoe je reageert op een infectie, aldus dr. Ziyad Al-Aly, hoofd van de onderzoeks- en onderwijsafdeling van het Veterans Affairs St. Louis Health Care System in The New York Times.
Meer lezen
https://www.nytimes.com/2024/07/11/well/covid-symptoms-change.html