De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Zou wat er op ons bord ligt, invloed kunnen hebben op het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen? Dat is alvast wat een studie uitgevoerd bij meer dan 42 000 mensen leert. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.
De vorsers hebben vastgesteld dat mensen die regelmatig grote hoeveelheden sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden zoals ontbijtgranen, koekjes en hotdogs, vaker vroege tekenen van de ziekte van Parkinson vertoonden dan mensen die zeer weinig sterk bewerkte voedingsmiddelen aten.
Die prodromale tekenen verschijnen ruim voor de tremor en de typische andere motorische tekenen van de ziekte van Parkinson en omvatten o.a. stoornissen van de paradoxale slaap, een verminderde reukzin, slaperigheid overdag en stemmingsstoornissen. In die studie was de waarschijnlijkheid van optreden van minstens drie van die vroege symptomen 2,5-maal hoger bij de mensen die 11 of meer porties van sterk bewerkte voedingsmiddelen per dag aten, dan bij de mensen die minder dan drie porties per dag aten.
De studie bewijst daarom nog niet dat het gaat om een oorzakelijk verband, maar treedt toch het idee bij dat de voeding belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen op lange termijn.
Hier klikken om er meer over te vernemen.