De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Klaargemaakte zetmeelrijke voedingsmiddelen in de diepvriezer steken voor consumptie zou de glykemiepieken kunnen verlagen en zou het energieniveau de hele dag lang constant kunnen houden. Volgens recent onderzoek wordt zetmeel omgezet in een zogeheten resistente vorm als je voedingsmiddelen zoals rijst en aardappelen kookt, afkoelt en dan weer opwarmt, d.w.z. een zetmeel dat niet in de dunne darm wordt verteerd. In tegenstelling tot de klassieke zetmeelrijke voedingsmiddelen die snel worden verteerd, wordt resistent zetmeel gefermenteerd door de bacteriën in het colon, waar het werkt als een voedingsvezel met heilzame effecten.
Die moleculaire wijziging vertraagt de vertering, voorkomt plotselinge schommelingen van het bloedglucosegehalte en verlengt het verzadigingsgevoel. Volgens studies gepubliceerd in de Journal of Functional Foods (2015) en Frontiers in Nutrition (2024) verhoogt invriezen de hoeveelheid resistent zetmeel, wat een duidelijke verbetering geeft in vergelijking met gewoon laten afkoelen.
Die werkwijze zou bijzonder nuttig kunnen zijn bij diabetespatiënten en mensen die willen vermageren, en draagt bij tot een beter energiebeheer en een betere glykemie. Het verdient evenwel aanbeveling die voedingsmiddelen progressief te integreren in de voeding om eventuele ongemakken te voorkomen. Voldoende drinken en een gevarieerde voeding worden ook aanbevolen om die heilzame effecten te versterken.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.