De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Mensen die aan tafel extra zout aan hun eten toevoegen, blijken een groter risico te lopen om vroegtijdig te sterven, zo blijkt uit een studie bij 500.000 Britten, aldus The Guardian.
Onderzoekers van de Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine in New Orleans ontdekten dat het altijd toevoegen van zout aan voedsel de levensverwachting voor mannen met meer dan twee jaar doet dalen en die voor vrouwen met anderhalf jaar. Het op smaak brengen tijdens het koken wordt hierbij niet meegerekend.
De studie kon andere factoren niet definitief uitsluiten zoals de vaststelling dat mensen die altijd zout toevoegen aan hun maaltijden er over het algemeen een minder gezonde levensstijl op nahouden, maar het onderzoeksteam zegt dat het bewijs overtuigend genoeg was dat mensen zouden moeten overwegen het kruiden van hun maaltijden te vermijden.
"Voor zover ik weet, is onze studie de eerste die de relatie tussen het toevoegen van zout aan voedsel en vroegtijdig overlijden evalueert" zei prof. Lu Qi van de Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine in New Orleans, die de studie leidde. "Zelfs een bescheiden vermindering van de natriuminname, door minder of geen zout toe te voegen aan voedsel aan tafel, zal waarschijnlijk resulteren in aanzienlijke gezondheidsvoordelen, vooral wanneer dit wordt bereikt in de algemene bevolking."
Vergeleken met mensen die nooit of zelden zout toevoegden, hadden mensen die altijd zout toevoegen een 28% verhoogd risico om voortijdig te sterven. Op de leeftijd van 50 jaar hadden mannen en vrouwen die altijd zout toevoegden een levensverwachting die respectievelijk 2,3 jaar en 1,5 jaar korter was.
https://www.theguardian.com/society/2022/jul/11/adding-salt-table-food-linked-earlier-death-study