De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Hebben we uit de misbruikverhalen in talloze organisaties niet geleerd dat de problemen alleen intern aanpakken nooit de beste oplossing is?”.
“Hebben we uit de misbruikverhalen in talloze organisaties niet geleerd dat de problemen alleen intern aanpakken nooit de beste oplossing is?”, aldus prof. Peter Adriaenssens, Jeugd- en trauma psychiater-psychotherapeut in De Standaard.
Enkele jaren geleden riep toenmalig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stafleden en denkgroepen van de Vlaamse universiteiten samen. De vraag was of ze de klachten over grensoverschrijdend gedrag goed opvolgden. Ja, klonk het, ze werkten daaraan. Maar elke universiteit bleek een eigen systeem te hebben. Wij, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Leuven, stelden voor om een overkoepelend initiatief te organiseren, zodat alle personeelsleden en studenten in Vlaanderen één meldpunt zouden hebben, en er één procedure zou zijn. Zonder succes: iedere universiteitsgroep vond dat er rekening gehouden moest worden met haar specifieke kenmerken.
Ze kregen de kans hun eigen systeem grondiger uit te werken. Maar is dat gelukt? Het nieuws over de recent ontslagen VUB-professor D.T. toont aan dat er nog werk aan de winkel is. Waarom kwam rector Caroline Pauwels tussenbeide in een dossier over grensoverschrijdend gedrag en hakte zij knopen door, en niet een onafhankelijk orgaan? Moet de macht niet afzijdig blijven in een onafhankelijke procedure? Ik vraag me af hoe de slachtoffers zich voelden toen ze vernamen dat er een ‘dading’ afgesloten was met de professor in kwestie, zonder dat zij daarbij betrokken waren.”
Meer lezen