De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Het UZ Brussel is een jaar geleden een spreekuur verouderen in goede gezondheid opgestart om de gezondheid van 65-plussers te evalueren. Een analyse van meer dan 100 ouderen heeft toch verontrustende gegevens opgeleverd. 51% drinkt wekelijks alcohol, 35% weegt te veel of is zwaarlijvig en 16% dreigt ondervoed te geraken. 65% heeft problemen als gevolg van evenwichtsstoornissen en een verminderde spierkracht en 34% is sociaal geïsoleerd.
Een multidisciplinaire benadering voor een betere preventie
Het betreft een multidisciplinair spreekuur waaraan geriaters, diëtisten, kinesitherapeuten en psychologen meewerken. Het is daarbij de bedoeling tijdig risicofactoren op te sporen en geschikte aanbevelingen te formuleren om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren. Elke oudere wordt klinisch onderzocht voor evaluatie van het evenwicht, de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Ook wordt de voeding geëvalueerd en een psychologisch onderzoek uitgevoerd. De nadruk wordt gelegd op de preventie van osteoporose, een groot probleem, dat verantwoordelijk is voor 11 000 heupfracturen per jaar in België.
Aanbevelingen op maat en actieve preventie
Er wordt een gedetailleerde gezondheidsevaluatie uitgevoerd en de ouderen krijgen praktische adviezen om hun voeding, hun lichamelijke conditie en hun psychosociale welzijn te verbeteren. Frequente adviezen zijn: meer calcium en vitamine D innemen om osteoporose te voorkomen, een evenwichtige voeding om overgewicht tegen te gaan en regelmatige lichaamsbeweging om de beweeglijkheid op peil te houden.
Dat initiatief onderstreept het belang van een preventief en proactief beleid dat streeft naar een veroudering in goede gezondheid door opsporing van problemen voor die ernstig worden.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.