De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In mei 2025 is in the Journal of Medical Case Reports een ongewone klinische casus gepubliceerd.
In oktober 2024 werd in de urineopvangzak van een 77-jarige patiënt afkomstig uit Centraal-Afrika een lang, zwart, beweeglijk filament gezien, dat eruitzag als een worm. Hij verbleef al enkele jaren in een woonzorgcentrum wegens een hemiparese na een CVA, levercirrose door hepatitis C en zware afhankelijkheid. Hij droeg een suprapubische katheter, die was geplaatst wegens recidiverende urineweginfectie op nierstenen.
Gezien de geografische herkomst van de patiënt werd eerst gedacht aan een parasitaire urineweginfectie zoals een bilharziose of een dioctophymiase, ook al omdat het draadje in de urinezak leek te bewegen.
De patiënt had geen koorts en geen buikpijn en vertoonde geen laboratoriumafwijkingen die deden denken aan een parasitose (geen eosinofilie, geen inflammatoir syndroom).
Het verdachte staal werd naar een laboratorium voor parasitologie gestuurd. In het lab werd geen parasiet gevonden. De “worm” bleek gewoon een bloedstolsel te zijn, dat de vorm van een buisje had aangenomen tijdens zijn passage door de katheter.
Dat weliswaar zeldzame verschijnsel is goed gedocumenteerd in de literatuur. Stolsels kunnen de vorm van een filament aannemen bij passage door de urethra of een katheter, waardoor ze ten onrechte voor een parasiet kunnen worden gehouden.
Hier klikken om er meer over te vernemen.