De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een 29-jarige vrouw heeft meerdere keren roodheid en urticaria over het hele lichaam gekregen na geslachtsgemeenschap met haar man. Ze had die symptomen niet als een condoom werd gebruikt. De dag voor haar ziekenhuisopname heeft ze na onbeschermde seks ademnood en een veralgemeende huidslag met jeuk en een brandend gevoel ontwikkeld.
Volgens een huidtest was ze allergisch voor het zaadvocht.
Allergie voor zaadvocht is een zeldzame, maar destabiliserende ziekte. De symptomen variëren van gewone roodheid en plaatselijke jeuk tot ernstige systemische reacties zoals ademhalingsproblemen en anafylactische shock.
Het oorzakelijke allergeen is meestal kallikreïne, een eiwit dat ook voorkomt bij honden. Dat verklaart waarom die mensen soms ook allergisch zijn voor honden.
Meerdere factoren dragen bij tot die allergie, waaronder hormonale veranderingen na een zwangerschap of de menopauze. Vaak betreft het een atopisch terrein zoals bij deze patiënte, die inderdaad ook een atopische dermatitis had.
De behandeling bestaat in het gebruik van een condoom, antihistaminica en complexere behandelingen zoals desensibilisatie. Die laatste is geïndiceerd in ernstige gevallen of in geval van kinderwens. Ook kan kunstmatige inseminatie of in-vitrofertilisatie worden overwogen om alle contact met sperma te vermijden.
Allergie voor zaad is een zeldzame ziekte, waarvan de diagnose bovendien vaak wordt gemist aangezien het de intieme sfeer betreft. Een aangepaste aanpak is vereist om de levenskwaliteit van de patiënte en haar partner te vrijwaren.
Hier klikken om er meer over te vernemen.