35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Als je gaat lopen met een hartslagmeter moet je er wel naar kijken”

Vroeger was een marathon uitlopen een uitzondering. Vandaag wagen meer mensen zich aan meer intensieve sportregimes.

Volgens prof. dr. Marc Schiltz en dr. Xavier Galloo van het UZ Brussel heeft de coronapandemie die trend versterkt. Maar wat is het effect op de afdeling sportgeneeskunde?

“Sporten was quasi de enige activiteit die mensen hadden tijdens covid”, zegt prof. dr. Schiltz. “Die beweging was op zich goed. Maar mensen begonnen plots elke dag te wandelen of stonden tien uur per week op het padelterrein. Op onze diensten zagen we dan veel patiënten met een overbelasting op de onderste ledematen door de herhaalde schokken op enkels of knieën.”

Dat meer mensen zich hebben toegelegd op sporten, ziet ook dr. Xavier Galloo op de afdeling Cardiologie. Hij ziet vooral twee types patiënten. “Je hebt enerzijds de fervente sporter die preventief op controle komt en je hebt anderzijds de patiënt die na bijvoorbeeld een hartfalen vraagt of zwemmen of fietsen nog mag. Het is belangrijk dat we beide gevallen anders benaderen. Bij sporters die meerdere keren per week hogere hartritmes produceren, wordt de hartspier groter en dikker. Bij mensen die op een normaal tempo bewegen, zien we die vervorming niet.”

Nog de komende twee jaar doet het Leuven Centre of Sports Science van de KU Leuven onderzoek naar wie gebaat is bij een directe kruisbandoperatie. Ook het UZ Brussel doet mee en zoekt patiënten uit uw praktijk. Ziet u een patiënt met een kruisbandletsel? Dan garanderen we u in het kader van dit onderzoek een snelle consultatie bij onze specialisten.

“Sporten was quasi de enige activiteit die mensen hadden tijdens covid”, zegt prof. dr. Schiltz. “Die beweging was op zich goed. Maar mensen begonnen plots elke dag te wandelen of stonden tien uur per week op het padelterrein. Op onze diensten zagen we dan veel patiënten met een overbelasting op de onderste ledematen door de herhaalde schokken op enkels of knieën.”

Vroeger was een marathon uitlopen een uitzondering. Vandaag wagen meer mensen zich aan meer intensieve sportregimes. Volgens prof. dr. Marc Schiltz en dr. Xavier Galloo heeft de coronapandemie die trend versterkt. Maar wat is het effect op de afdeling sportgeneeskunde?

Patiënten die een acuut sporttrauma oplopen, wil je graag zo snel mogelijk helpen. De dienst van prof. dr. Schiltz houdt daarom bewust plaats vrij om deze patiënten de week zelf nog te onderzoeken. “Patiënten kunnen via hun huisarts naar onze dienst bellen om dezelfde week nog een afspraak te krijgen.” Ook de dienst Cardiologie houdt zo goed als het kan enkele plaatsen vrij voor dringende gevallen, die via de huisarts aangemeld kunnen worden. “Het secretariaat weet dat ze sporters naar mij moeten sturen. Dan zie ik die patiënt binnen de week.”

Met de trend van intensief sporten, boomde ook het sporthorloge. Moeten huisartsen dan zo’n horloge aan hun patiënten aanraden? “Neen, maar het kan zeker geen kwaad. De meeste sporthorloges hebben hun eigen trainingsschema’s. Die zijn wel niet gepersonaliseerd, maar het is toch een begin. En het maakt de discussies makkelijker”, vindt prof. dr. Schiltz. Ook op de dienst Cardiologie zien ze patiënten die een uitdraai van hun hartslag meehebben en zich ongerust maken over een bepaalde afwijking. Het is dus een goed vertrekpunt. “Maar als je gaat lopen met een hartslagmeter moet je er wel naar kijken, natuurlijk. Het hebben is één ding, naar je lichaam luisteren is nog iets anders”, besluit dr. Galloo.

Meer lezen

https://uzbrussel.maglr.com/sportgeneeskunde/als-meer-mensen-bewegen-moet-ook-sportgeneeskunde-in-topvorm-zijn

 

 

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up