De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Er is alsmaar meer belangstelling voor toediening van anti-amyloïdeantistoffen zoals lecanemab in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. Aan het Washington University Memory Diagnostic Center is een retrospectieve studie uitgevoerd bij 234 patiënten met een beginnende ziekte van Alzheimer die tussen augustus 2023 en oktober 2024 werden behandeld met lecanemab.
Lecanemab werd om de twee weken toegediend als een intraveneus infuus van 10 mg/kg. 37% van de patiënten heeft bijwerkingen op het infuus ontwikkeld, die meestal goedaardig waren. 22% van de 194 patiënten die minstens vier infusen hadden gekregen en bij wie een controle-MRI was uitgevoerd, vertoonde met amyloïde samenhangende afwijkingen bij beeldvorming (ARIA, amyloid-related imaging abnormalities). 5,7% vertoonde symptomatische ARIA en 1% klinisch ernstige ARIA. Er is geen enkel geval van ernstige hersenbloeding of overlijden gerapporteerd. De waarschijnlijkheid van symptomatische ARIA bedroeg 27% bij de patiënten met een lichte dementie en 1,8% bij patiënten met een lichte cognitieve stoornis of een zeer lichte dementie.
9,8% van de patiënten heeft de behandeling stopgezet, van wie 4,3% wegens ARIA.
De auteurs concluderen dat “die informatie interessant kan zijn bij discussies over de risico’s van tegen amyloïde gerichte behandelingen”.
Hier klikken om er meer over te vernemen.